Login

Parola uitata?

    

Cum construim pe un teren extravilan Imprimare E-mail
Scris de Monica Bonciu   

Image  Au fost cazuri in care clientii au cumparat diverse suprafete de teren fara sa fi stiut care este diferenta intre un teren intravilan si unul extravilan. Mai bine zis, daca terenul pe care il cumparau se afla foarte aproape de ultima constructie din acel oras sau comuna nici macar nu isi puneau problema ca nu ar putea construi si el o casa acolo ca vecinii. Abia cand se hotarau sa-si intocmeasca documentatia necesara pentru a construi o casa acolo aflau ca terenul nu este in intravilan si nu pot primi autorizatie de constructie pe el. Au fost destule cazuri cand din cauza lipsei informatiilor specializate clientii nu cunosteau exact procedura, costurile necesare si timpul pe care ar trebui sa il ia in calcul daca vor sa treaca terenul din extravilan in intravilan pentru a putea construi.

Documentatia necesara pentru trecerea terenului in intravilan

Documentatia necesara pentru trecerea terenului in intravilan trebuie depusa de catre solicitant la consiliul local de pe teritoriul administrativ de unde se afla terenul respectiv. Conform legilor in vigoare din Romania ca un teren sa fie trecut din extravilan in intravilan trebuie sa fie cat mai aproape de intravilanul existent. PUG (Planul Urbanistic General) cuprinde intravilanul existent, acesta difera in functie de tipul localitatii, iar fiecare isi stabileste limita intravilanului. Daca cineva doreste sa construiasca in afara zonei PUG atunci el trebuie sa ceara unui arhitect sa intocmeasca un PUZ (Plan Urbanistic Zonal). PUZ-ul trebuie sa fie aprobat de consiliul local de pe teritoriul administrativ de unde se afla terenul si trebuie specificat regimul de inaltime al constructiilor din zona si sa cuprinda detaliat toate conditiile practice de solutionare a constructiei (apa, electricitate, etc). 

Pentru ca solicitantul sa poata cere intocmiea unui PUZ el trebuie sa fie indeplinite mai intai doua conditii:

  • terenul sa se afle in categoria III si IV deoarece celelalte categorii sunt destinate agriculturii -  institutia care decide in aceasta problema este Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice (OSPA)
  • trebuie sa existe studii facute de catre administratia locala pentru extinderea intravilanului localitatii prin Planul Urbanistic General (PUG)

Terenul pe care se aproba executarea constructiei in urma documentatiei depuse spre aprobare va fi scos din circuitul agricol.

Durata si costurile necesare trecerii terenului extravilan in intravilan

Toate costurile pentru realizarea PUZ-ului cat si pentru depunerea documentatiei sunt suportate de catre solicitant. Pretul difera in functie de marimea suprafetei pentru care solicitati scoaterea din extravilan. De aceea este recomandat sa solicitati doar suprafata pe care doriti sa construiti si nu tot terenul pe care il aveti. Procedura de trecere a terenului din extravilan in intravilan este greoaie si dureaza cel putin sase luni iar uneori poate ajunge si pana la doi ani. Procedura necesita diverse aprobari de la toate autoritatile locale, judetene si chiar ale unor ministere si autoritati nationale. De la momentul in care a fost aprobat PUZ-ul, se poate face trecerea terenului respectiv in intravilan in cel mult 2 luni de zile.

Si totusi, exceptant cheltuielile si timpul pierdut necesar acestor aprobari putem spune ca solicitantul are si un avantaj si anume : el poate aranja zona in functie de necesitatile sale.

Din punct de vedere imobiliar specialistii sustin ca valoarea unui teren extravilan creste odata cu trecerea lui in intravilan. Acest lucru este posibil daca aveti rabdare si dispuneti de resurse necesare pentru a va inhama la o astfel de procedura.

Experienta voastra

Scrieti-ne in comentarii mai jos ce credeti, ce dificultati ati intampinat, cat timp a durat procedura in cazul dvs. Daca aveti anumite intrebari vom raspunde prin intermediul colaboratorilor nostri din cadrul Primariei Locale.

 
Cauta o firma
 
Cautare Avansata
Ultimele Firme Introduse
03-thumb.jpg
Arcis Invest - Constructii case lemn complete
mirometal-fier-forjat.jpg
Mirometal - fier forjat
costerm-instalatii.jpg
Costerm - instalatii termice, apa, gaz
Tipuri Firme Promovate
Proiectare
Cadastru
Constructii
Instalatii
Fier forjat
Cauta Un Proiect de Casa
 
Cautare Avansata
Ultimele Proiecte Adaugate
fatada principala.jpg
Proiect Vila P+E+M a13
Fatada Principala
Proiect Vila P+E a10
Fatada
Proiect casa P+M a9
Tipuri de Proiecte Promovate
Proiecte case pentru o Familie
Proiecte case pentru 2 Familii
Proiecte vile de Vacanta/Cabane
Proiecte Spatii Comerciale
Legi din domeniul Imobiliar
copyright@ 2009 TDM COMP            Servicii Web Design si Creare de Continut si Articole oferite de www.ServiciiWebDesign.ro
Adauga site in top online Director web anuturi imobiliare