Login

Parola uitata?

    

Care este valoarea reala a casei dumneavoastra ? Imprimare E-mail
Scris de Monica Bonciu   
Image  De mai bine de 20 de ani asistam zilnic la modificari ale valorilor proprietatilor de pe piata imobiliara din Romania. Niciodata nu s-a putut spune cu siguranta daca o proprietate isi merita sau nu valoarea la care a fost evaluata. Criteriile dupa care s-a realizat evaluarea s-au modificat tinand cont de alti factori si nicidecum de factorii care, normal, ar contribui la cresterea valorii de piata a proprietatii respective. Dorinta romanilor de a se imbogati peste noapte cumulata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana au fost principalele cauze care au dus la acest dezechilibru al valorilor proprietatilor imobiliare.


Analistii imobiliari sustin ca preturile imobilelor au fost in ultimii doi ani umflate artificial si ca vom asista, in perioada urmatoare, la scaderi drastice de preturi pe piata imobiliara. Pe de o parte, se sustine ca asistam la o corectie care era neaparat necesara deoarece preturile la imobile au ajuns intr-un ritm ametitor echivalente cu cele ale imobilelor din celelalte tari ale Uniunii Europene, iar pe de alta parte, criza economica mondiala care practic a paralizat intreaga lume isi spune cuvantul si la noi.

Cert este faptul ca proprietatile imobiliare din Romania au fost evaluate in functie de moment si au tinut cont de cererea mare existenta si nu au fost evaluate pornindu-se de la valoarea pretului de constructie. Criteriile de evaluare folosite de catre evaluatori au incurajat aceasta specula de pe piata imobiliara deoarece ei aveau ca modalitate de evaluare posibilitatea de a face comparatie cu preturile la care s-au vandut imobilele din jur, astfel ca, ajungeau intotdeauna sa stabileasca o valoare din ce in ce mai mare. Nu este de neglijat faptul ca evaluatorii faceau acest lucru incurajati chiar de catre cei care cumparau proprietatea deoarece acestia aveau nevoie de o anumita suma la evaluare pentru a se incadra in conditiile de creditare ale bancii. Acelasi lucru putem spune si despre proprietarii care si-au scos imobilele la vanzare cu un pret mai mare decat a vandut vecinul, pretul acestuia fiind practic un etalon in stabilirea pretului sau.

Majoritatea imobilelor au fost scoase la vanzare cu preturi care nu aveau justificare dar, datorita cererii mari sustinuta in mod continu de creditele bancare usor de contractat, au fost  imediat vandute de catre proprietari. Ceea ce este greu de inteles acum este faptul ca preturile sunt din ce in ce mai atractive, ofertele sunt multe si diverse si cu toate acestea nu exista cumparatori. Se pare ca aceasta criza la care asistam ajuta pe viitorii cumparatori sa invete din greselile altora si atunci cand se hotarasc sa fac acest pas de a-si cumpara o proprietate sa fie obiectivi in ce priveste evaluare si pretul pe care sunt dispusi sa-l plateasca.

Premisa de la care trebuie sa plece orice vanzator este o analiza foarte atenta a cerintelor pietii. In prezent, nici macar evaluatorii nu mai sunt siguri de valoarea pe care trebuie sa o stabileasca pentru o proprietate. Nesiguranta simtita la banci in ceea ce priveste valoarea proprietatilor face munca evaluatorilor din ce in ce mai grea si se vorbeste tot mai mult de criterii de evaluare diferite de la o banca la alta. De aceea, un proprietar daca doreste sa vanda proprietatea in aceste conditii trebuie sa fie foarte atent la cursul pietii si sa stabileasca un pret potrivit.  In caz contrar, va avea surpriza sa constate ca toti cumparatorii dau inapoi. Dotarile imobilului, finisajele acestuia, etajul, suprafata, locatia, vechimea, sunt doar cativa din factorii care pot influenta decizia unui client de a cumpara si de aceea este foarte important ca vanzatorul sa stie sa exploatezxe aceste detalii in beneficiul sau. Toate acestea pot creste valoarea proprietatii oferindu-i avantaje competitive fata de celelalte imobile scoase la vanzare.

Se pare ca la ora actuala in Romania functioneaza perfect “efectul de turma” : pana acum vindeau putini si cumparau toti, iar acum vand toti si nu mai cumpara nimeni. Desi regulile de baza ale economiei ne invata ca acum este momentul ideal in care cei care au lichiditati pot face cele mai avantajoase investitii si cele mai profitabile afaceri, nu sesizam vreun interes  pentru piata imobiliara.

 
Cauta o firma
 
Cautare Avansata
Ultimele Firme Introduse
03-thumb.jpg
Arcis Invest - Constructii case lemn complete
mirometal-fier-forjat.jpg
Mirometal - fier forjat
costerm-instalatii.jpg
Costerm - instalatii termice, apa, gaz
Tipuri Firme Promovate
Proiectare
Cadastru
Constructii
Instalatii
Fier forjat
Cauta Un Proiect de Casa
 
Cautare Avansata
Ultimele Proiecte Adaugate
fatada principala.jpg
Proiect Vila P+E+M a13
Fatada Principala
Proiect Vila P+E a10
Fatada
Proiect casa P+M a9
Tipuri de Proiecte Promovate
Proiecte case pentru o Familie
Proiecte case pentru 2 Familii
Proiecte vile de Vacanta/Cabane
Proiecte Spatii Comerciale
Legi din domeniul Imobiliar
copyright@ 2009 TDM COMP            Servicii Web Design si Creare de Continut si Articole oferite de www.ServiciiWebDesign.ro
Adauga site in top online Director web anuturi imobiliare