Login

Parola uitata?

    

Cine creste pretul unei locuinte ? Imprimare E-mail
Scris de Toma Bonciu   
Image  Oricine a auzit sau a acuzat cel putin odata agentiile imobiliare de cresterea artificiala a preturilor pentru locuinte, terenuri, spatii comericale sau alte proprietati imobiliare. Intotdeauna ne-am gandit la asa numitul “capac” ce reprezenta comisionul agentiei in cazul in care tranzactia s-ar fi derulat fara probleme, comision ce ajungea sau depaseasca uneori chiar 10% din valoarea ceruta initial de proprietar. Cu toate ca exista si astfel de situatii nu trebuie neglijati nici proprietarii care nu sunt dispusi sa plateasca un comision agentiei pentru serviciile prestate.


De multe ori se ajunge in situatia in care proprietarul impune un pret mai mare agentiei si chiar si asa, in momentul realizarii tranzactiei daca nu exista un contract ferm cu ambele parti agentia se poate trezi fara comisionul pentru care a muncit. Noi, ca si romani, ne plangem de multe ori ca suntem judecati in afara granitelor tarii dupa ce infractiuni comit unii dintre conationalii nostri. Dar, aici in tara, nu ne sfiim sa catalogam toate agentiile imobiliare drept hoti luand ca etalon de comparatie unele afaceri imobiliare dubioase pe care le vedem la TV.

Proprietarii uita ca aceste agentii imobiliare, acesti hoti cum ii numesc unii, le-au adus un client si datorita lor au vandut. Sunt foarte multe proprietati care nu mai sunt date la ziar pentru ca proprietarul nu are bani dar daca agentia gaseste un client, pretul imobilului este crescut imediat iar plata comisionului se realizeaza dupa o eventuala negociere.

Image  Am intalnit acum cateva zile un anunt intr-un ziar care era dovada clara a ceea ce se intampla. Agentiile imobiliare sunt puse in situatia de a concura neloial chiar cu proprietarul apartamentului. Adica, daca vrei sa platesc comision, pui “capacul” tau peste, iar eu am in continuare apartamentul la vanzare la un pret mai mic. Chiar daca o agentie imobiliara ar oferi consiliere juridica si s-ar ocupa de incheierea legala a actelor, toate aceste servicii nu sunt considerate importante si ca ar merita plata unui comision in valoare de 2% din pretul tranzactiei.

Lipsa unui cadru legal adevarat si a unor criterii logice si reale de evaluare a imobilelor a dus la prabusirea pietei imobiliare. Se dau legi pentru a proteja cumparatorul care la urma nici nu plateste comisionul agentiei si trebuie sa te judeci cu el. Faptul ca un potential client se poate prezenta la o agentie si sa se plimbe pe la 10 proprietati fara a cumpara una din ele si fara sa plateasca o taxa pentru timpul pe care agentia il pierde cu el este dovada clara a lacunelor existente in acest sistem.

In momentul in care se va da o lege prin care o proprietate poate fi vanduta doar de o singura parte, fie acea parte particular (proprietar) sau o agentie, atunci vom putea spune ca avem un inceput. In acel moment serviciile agentiilor se vor imbunatati prin legea pietei. Cei care vor oferi cele mai bune servicii vor avea la vanzare si proprietatile cele mai bune. La momentul actual nu exista posibilitatea de a se crea o concurenta sanatoasa pe piata din cauza faptului ca o proprietate se poate afla in baza de date a mai multor agentii, de multe ori cu preturi diferite si in acelasi timp poate fi data spre vanzare si de catre proprietar.

Pana nu vor exista contracte inregistrate si norme clare de functionare prin care sa fie protejati atat cumparatorul cat si proprietarul si agentia imobiliara nu se va putea spune ca vom avea posibilitatea de a dezvolta o piata imobiliara matura si solida.


 
Cauta o firma
 
Cautare Avansata
Ultimele Firme Introduse
03-thumb.jpg
Arcis Invest - Constructii case lemn complete
mirometal-fier-forjat.jpg
Mirometal - fier forjat
costerm-instalatii.jpg
Costerm - instalatii termice, apa, gaz
Tipuri Firme Promovate
Proiectare
Cadastru
Constructii
Instalatii
Fier forjat
Cauta Un Proiect de Casa
 
Cautare Avansata
Ultimele Proiecte Adaugate
fatada principala.jpg
Proiect Vila P+E+M a13
Fatada Principala
Proiect Vila P+E a10
Fatada
Proiect casa P+M a9
Tipuri de Proiecte Promovate
Proiecte case pentru o Familie
Proiecte case pentru 2 Familii
Proiecte vile de Vacanta/Cabane
Proiecte Spatii Comerciale
Legi din domeniul Imobiliar
copyright@ 2009 TDM COMP            Servicii Web Design si Creare de Continut si Articole oferite de www.ServiciiWebDesign.ro
Adauga site in top online Director web anuturi imobiliare